Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Czekoladowa delicja z pianką kawową- walentynkowo

wedith

Ojeju, zakochałam się w tym deserze od pierwszego obejrzenia! Po spróbowaniu pokochałam jeszcze bardziej!  Deser bardzo wytrawny, dla fanów gorzkiej czekolady. Nieco pracochłonne ale NAPRAWDĘ WARTO, jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę wykwintnym deserem!

Czekoladowa delicja z pianką kawową - walentynkowa 

Składniki:

BAZA:

  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka wody
  • 30 g orzechów laskowych 
  • 40 g bran flakes - wypiekane płatki zbożowe pełnoziarniste z dodatkiem otrąb pszennych
  • 4 krążki metalowe o średnicy 8 cm

4 sztuki orzecha laskowego odstawić do dekoracji.

Płatki zbożowe włożyć do woreczka rozdrobnić lekko tłuczkiem.

Orzechy podprażyć na suchej patelni, ułożyć na ściereczce, następnie pocierać aby pozbyć się skórki.

Cukier z wodą skarmelizować na małym ogniu (upalić w rondelku na jasno-złoty kolor, ważne aby podczas palenia nie mieszać cukru i nie palić zbyt długo)

Na papier do pieczenia ułożyć orzechy, polać karmelem, odstawić do zastygnięcia. Następnie pokruszyć całość na mniejsze kawałki i zblendować na gładką masę. 

Tak przygotowaną masę wymieszać z płatkami. Gotową bazą wyłożyć krążki, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.

RADY\UWAGI: Jeśli nie mamy metalowych krążków możemy użyć wyciętych krążków z grubej tektury i obłożyć wewnątrz folią aluminiową, albo użyć 1 średniego krążka tortownicy bez dna, albo foremkę jak w filmiku na dole.

 

DELICJA:

  • 70 ml mleka 3,5%
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 170 g czekolady gorzkiej dobrej jakości (o zawartości minimum 70% kakao, ja użyłam 85%)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko

Zagotować mleko i śmietanę. Jajko roztrzepać z cukrem, stopniowo wlewać gorące mleko i śmietanę (cały czas energicznie mieszać trzepaczką), następnie dodać kawałki czekolady i mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Gotową masę wlać do krążków wyłożonych bazą. Chłodzić w lodówce , najlepiej na całą noc.

Krążki metalowe

PIANA KAWOWA

  • 50 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 1/4 łyżeczki żelatyny

Zaparzyć kawę, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia na 5 minut, następnie ubijać trzepaczką do uzyskania konsystencji pianki. 

Pianka kawowa

DEKORACJA:

  • orzeszki w karmelu
  • tarta czekolada
  • cukier puder

Na talerzu ułożyć pianę kawową, delicję, posypać tartą czekoladą i cukrem pudrem, położyć orzeszka w karmelu.

Źródło: Orginalny przepis, poniżej film.

Walentynkowe menu       Tarta słodka czy wytrawna?

 

Lody zabajone, szampańskie - walentynkowo >

< Obiad w 30 minut - Ryż z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • kasia.koczwara

    No tak, pracochlonnie i zasochlonnie, ale jaki EFEKT!
    :)

  • Gość: [Marcela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    łał! ależ pyszności <3

  • Gość: [Anna | Studio Kuchnia] *.access.telenet.be

    Wauw,jak w restauracji;)

  • wedith

    Dziękuję :)

  • matleen

    Wspaniałe ciasto
    Pozdrawiam

    Zapraszam slodkieokruszki.blox.pl

  • Gość: [Paola] *.40-151.net24.it

    wlasnie zrobilam, niestety totalna klapa. Baza byla calkiem sypka (trzymalam w lodowce, potem nawet w zamrazalce i nic) Poza tym masa czekoladowa po napelnieniu formy ( zrobilam wlasnie z grubej tektury owinietej folia aluminiowa)wyplynela calutka spodem :(

  • wedith

    #Paola , przepis i ilość każdego ze składników jest z linku który podałam we wpisie. Sprawdziłam jeszcze raz i wszystko się zgadza. Zastanawiam się co Ci mogło ie wyjść:( Karmel w bazie nie powinien być mocno upalony , po zmiksowaniu z orzechami powinna wyjść taka pasta, jeśli paliłaś zbyt długo to po zmiksowaniu orzechów wyjdzie sypki proszek. (pytanie czy Ci tak wyszło) Co do masy prawdopodobnie nie ubiłaś dość mocno bazy, aby zatkać spód stąd Ci wypłynęło, albo miałaś zbyt miękką tekturę. Chciałabym pomóc, ale nie wiem do końca co się stało.

  • Gość: [Paola] *.40-151.net24.it

    nie karmel byl ok bo robilam 2 razy (za pierwszym spalilam :) ale drugi byl ok. Generalnie jak zauwazylam ze przecieka to szybko przelozylam do kieliszkow, wiec cos tam odratowalam, ale odnosnie smaku tez mnie troche rozczarowal... przypomina troche zimna gorzka nutelle, tzn nie jest zly , ale niestety nie zagosci u mnie :(

  • wedith

    Rozumiem, deser zdecydowanie należy do wytrawnych i trzeba lubić gorzką czekoladę :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci