Czekoladowa delicja z pianką kawową- walentynkowo
wedith
Ojeju, zakochałam się w tym deserze od pierwszego obejrzenia! Po spróbowaniu pokochałam jeszcze bardziej! Deser bardzo wytrawny, dla fanów gorzkiej czekolady. Nieco pracochłonne ale NAPRAWDĘ WARTO, jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę wykwintnym deserem!
Składniki:
BAZA:
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka wody
- 30 g orzechów laskowych
- 40 g bran flakes - wypiekane płatki zbożowe pełnoziarniste z dodatkiem otrąb pszennych
- 4 krążki metalowe o średnicy 8 cm
4 sztuki orzecha laskowego odstawić do dekoracji.
Płatki zbożowe włożyć do woreczka rozdrobnić lekko tłuczkiem.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, ułożyć na ściereczce, następnie pocierać aby pozbyć się skórki.
Cukier z wodą skarmelizować na małym ogniu (upalić w rondelku na jasno-złoty kolor, ważne aby podczas palenia nie mieszać cukru i nie palić zbyt długo)
Na papier do pieczenia ułożyć orzechy, polać karmelem, odstawić do zastygnięcia. Następnie pokruszyć całość na mniejsze kawałki i zblendować na gładką masę.
Tak przygotowaną masę wymieszać z płatkami. Gotową bazą wyłożyć krążki, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.
RADY\UWAGI: Jeśli nie mamy metalowych krążków możemy użyć wyciętych krążków z grubej tektury i obłożyć wewnątrz folią aluminiową, albo użyć 1 średniego krążka tortownicy bez dna, albo foremkę jak w filmiku na dole.
DELICJA:
- 70 ml mleka 3,5%
- 200 ml śmietanki 30%
- 170 g czekolady gorzkiej dobrej jakości (o zawartości minimum 70% kakao, ja użyłam 85%)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Zagotować mleko i śmietanę. Jajko roztrzepać z cukrem, stopniowo wlewać gorące mleko i śmietanę (cały czas energicznie mieszać trzepaczką), następnie dodać kawałki czekolady i mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Gotową masę wlać do krążków wyłożonych bazą. Chłodzić w lodówce , najlepiej na całą noc.

PIANA KAWOWA
- 50 ml zaparzonej mocnej kawy
- 1/4 łyżeczki żelatyny
Zaparzyć kawę, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia na 5 minut, następnie ubijać trzepaczką do uzyskania konsystencji pianki.

DEKORACJA:
- orzeszki w karmelu
- tarta czekolada
- cukier puder
Na talerzu ułożyć pianę kawową, delicję, posypać tartą czekoladą i cukrem pudrem, położyć orzeszka w karmelu.
Źródło: Orginalny przepis, poniżej film.
