Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Chrupiące łódeczki orzechowo parmezanowe z sałatką

wedith

Całkowicie z przypadku wyszły mi te łódeczki. Najpierw postanowiłam panierować i usmażyć ugotowane jajka na twardo, później przy krojeniu na polówki wypadło mi jajko z panierki, zobaczyłam świetną łódeczkę na przekąskę i  chyba nic już więcej mówić nie muszę :) 

Chrupiące łódeczki orzechowo parmezanowe z sałatką 

Składniki:

Na łódeczki:

  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki drobno startego parmezanu
  • 2 jajka + 3 łyżki mleka
  • mąka 
  • sól
  • ugotowane jajka na twardo (będą nam później potrzebne do sałatki)

W pierwszej miseczce wyłożyć mąkę. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. W trzeciej miseczce połączyć bułkę tartą, zmielone orzechy oraz starty parmezan, przyprawić solą. 

Ugotowane i obrane ze skorupki jajka na twardo panierować w mące, jajku i mieszance z bułką tartą. Czynność powtórzyć jeszcze raz aby panierka była grubsza.

Tak przygotowane jajka usmażyć na głębokim  tłuszczu na złoty kolor. Następnie wyjąć i ułożyć na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Gdy jajka przestygną, ostrym nożem przekroić je na połówki, wyjąć delikatnie jajka. Łódeczki gotowe :) 

Farsz:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji

Jajka zetrzeć na tarce. Ogórki, ser i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć składniki dodając majonez oraz sól i pieprz. Taką jajeczną sałatką nafaszerować łódeczki. Udekorować koperkiem.

Wspaniała przekąską imprezowa!

RADY\UWAGI: Takie łódeczki można również nafaszerować warzywami, posypać parmezanem lub mozzarellą i zapiec w piekarniku, albo przygotować mus\krem wytrawny. Jeśli nie macie parmezanu do panierki możecie użyć zwykłego twardego sera.

Przekąski Sylwestrowe

Mini roladki naleśnikowe z serem pleśniowym, orzechami i gruszką >

< Owsianka na mleku z siemieniem lnianym, orzechami i pomarańczą


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci