Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Paszteciki drożdżowe z cebulą i grzybami

wedith

Wiecznie ta kapusta i kapusta, a co Wy na to aby zrobić paszteciki z cebulą i grzybami? Cały dzień płaczu od krojenia ale warto było :) Paszteciki wyszły wspaniałe! Idealne na przekąskę nie tylko na Wigilijny stół :)

Paszteciki drożdżowe z cebulą i grzybami

Składniki:

NA CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży świeżych albo 3,5 g drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 jajka (drugie pół będzie do smarowania ciasta)
  • 1 żółtko
  • 40 g masła roztopionego

Jeśli robimy z drożdży świeżych: ROZCZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżeczki mąki i ciepłego mleka tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce od wyrośnięcia. CIASTO: Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajko, żółtko, mleko, wyrabiać ciasto, dodać stopniowo roztopione masło. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić do ręki. Ciasto odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Jeśli robimy z drożdży instant: Mąkę wymieszać z drożdżami. Cukier mleko i masło razem podgrzać, dodać do mąki  razem z roztrzepanymi jajkami i ugniatać aż ciasto nie będzie kleić się do ręki.Ciasto odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

 

 NADZIENIE:

  • 1 kg cebuli
  • 20 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, cayenne, kmin rzymski, 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej

Grzyby przepłukać, namoczyć w wodzie ok 2 h, następnie gotować w wodzie do miękkości. Następnie przecedzić (zostawiając wodę z grzybów) i pokroić drobno. Cebulę obrać pokroić w piórka, posolić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Jak zmięknie dodać pozostałe przyprawy, podlać szklanką wody z grzybów i dusić ok 10 minut. Gotową przecedzić, połączyć z grzybami i bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, najlepiej wałkować formułując prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozłożyć równomiernie farsz, dłuższą częścią boku zwinąć w rulonik\roladkę, górę posmarować jajkiem, posypać czarnuszką albo czarnym sezamem, delikatnie wykroić nożem wzorki. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni ok 30 minut - aż się zrumienią. Można piec w całości roladkę pokroić ją po upieczeniu,  albo pokroić ją przed pieczeniem.  

 

Do barszczyku również polecam:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki półkruche drobiowo pieczarkowe

 Wigilia 2014

Mini torciki piernikowe z kremem z koziego serka i konfiturą figową >

< Likier orzechowo kawowy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci