Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Ciasto orzechowe - wykwintne, najpyszniejsze!

wedith

No cudo! Przepis dostałam od mamy koleżanki. Blaty biszkoptowe orzechowe nasączone alkoholem, masa orzechowa z dodatkiem likieru kawowo orzechowego, przekładana krakersami .... No chyba nic więcej dodawać nie trzeba :) Ciasto jest dość pracochłonne, ale WARTO! Można zrobić więcej, zamrozić i mieć na później :)

Ciasto orzechowe - wykwintne, najpyszniejsze! 

Składniki:

CIASTO:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kakao

Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum o dodać orzechy, miksować tylko do połączenia składników. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać mąkę do drugiej kakao, delikatnie wymieszać.

2 blaszki posmarować masłem (ja używam prostokątnych 20x31cm), wyłożyć papierem do pieczenia, rozlać masy. Piec w 175 stopniach około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.

MASA:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich + 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,25 szklanki likieru kawowo orzechowego
  • 300 g masła
  • 2-3 paczki krakersów

Orzechy zalać mlekiem gotować aż masa zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.

W pół szklanki mleka rozpuścić mąki, wymieszać z cukrem i żółtkami.

Pozostałe mleko zagotować, następnie wlać powyższą mieszankę. Pod koniec dodać papkę orzechową , ostudzić. Po ostudzeniu dodać jeszcze 1/4 szklanki likieru orzechowego.

Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę orzechową.

Ułożyć kolejno w blaszce: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny placek, masa.

Górę udekorować posiekanymi podprażonymi orzechami lub tartą czekoladą.

Schłodzić w lodówce przez całą noc.

Świąteczne ciasta

W tym roku u mnie będzie gościł na stole:

Piernik Staropolski

Makowiec zawijany

Ciasto orzechowe - wykwintne, najpyszniejsze!

Wigilia 2014

Ryba w warzywach i pomidorach >

< Mini roladki naleśnikowe z serem pleśniowym, orzechami i gruszką


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Mniam, wygląda niezwykle kusząco :)

  • Gość: [kuchnia-domowa-ani.blogspot.com] *.248.246.66.skyware.pl

    Brzmi naprawdę ciekawie :)

  • Gość: [Anna | Studio Kuchnia] *.access.telenet.be

    Wspaniale wygląda;)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy likier można czymś zastąpić lub pominąć?

  • wedith

    Można pominąć , albo zastąpić innym gęstym likierem.

  • Gość: [kinga] *.convergenze.it

    I kolejny przepis gdzie nie podano wielkosci blachy,to jest meczace i wkurzajace stale dopominac sie o elementarne rzeczy,a potem czekac nie wiadomo ile na odpowiedz.

  • wedith

    Już dodałam wymiary mojej blaszki. Przejrzę również pozostałe przepisy i dodam brakujące wymiary blaszki. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci