Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Zupa selerowa

wedith

Jadłam ostatnio zupę selerową w wegetariańskiej knajpce, tak mi zasmakowała że musiałam zrobić swoją wersję :)  Moja jest mięsna, ale z  łatwością można przygotować wersję bezmięsną :) W skrócie: pyszna, delikatna, kremowa i selerowa :) 

Zupa selerowa

Składniki:

  • 300 g selera korzeniowego
  • 1 ziemniak
  • 100 g ryżu
  • 200 g mięsa z wywaru (opcjonalnie)
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub jarzynowego
  • 0,5 szklanki śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru w proszku

Seler obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaka obrać pokroić w kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, dodać seler i ziemniak podsmażyć ok 5 minut. Całość zalać wywarem, dodać ryż, pokrojone mięso z wywaru, przyprawić i gotować do miękkości ryżu (ok 10 - 15 minut). Śmietankę wymieszać z mąką, wlać do zupy pod koniec gotowania, wymieszać. 

 

Brukselkowa sałatka z boczkiem >

< Pikantny kociołek z pulpecikami i kluseczkami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • judik1119

    Jadłam kiedyś krem z selera i bardzo mi smakował, dlatego jestem pewna, że Twoja zupka też by mi posmakowała :-)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci