Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Smakołyki z pieczonej dyni - jesiennie :)

wedith

Lubicie dynię? Je nie byłam do niej przekonana gdyż zwykle ją gotowałam w wodzie. Wersja pieczona o niebo lepsza!  Do tego zabawa z pestkami - przepyszna :) Jesień zbliża się coraz większymi krokami, ale zaczynam ją  coraz bardziej akceptować, chociażby za jej skarby kulinarne :) Moje ulubione propozycje to zupa krem z dyni, pierogi z farszem z dyni oraz dynia zaraz po upieczeniu do obiadu zamiast ziemniaków. Jeszcze do testowania  zostało ciasto z dynią ale to wkrótce :) A u Was jak to jest z dynią?  Smakuje Wam ? Jeśli tak to w jakiej postaci? 

Składniki:

Na pieczoną dynię:

  • 1 dynia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony

Dynię kroimy w wąskie półksiężyce, wykrawamy miąższ z pestkami, układamy na blaszkę do pieczenia, polewamy obficie oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie smarujemy każdy kawałek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni  około 30-40 minut, aż kawałki będą bardzo miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie kawałki oddzielamy od skóry i rozgniatamy widelcem na papkę. Z takiej dyni możemy przygotować zupę, farsz do pierogów, pasty do kanapek , zaraz po upieczeniu można podawać zamiast ziemniaków (nie rozgniatając),  można ją również zamrozić i wykorzystać później. Smakuje wybornie! :)

Zupa krem z pieczonej dyni z solonymi pistacjami i serkiem brie

Zupa krem z dyni

  • 5 kopiastych łyżek przetartej upieczonej dyni
  • 3 szklanki wywaru grzybowego, warzywnego lub mięsnego
  • szklanka warzyw z gotowania wywaru
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • solone pistacje
  • serek brie

Zagotowujemy wywar z warzywami dodajemy przetartą dynię, przyprawiamy solą pieprzem, dodajemy kurkumę i imbir. Całość miksujemy na gładki krem. Podajemy z solonymi pistacjami i plasterkami serka brie.

Pierogi z farszem z pieczonej dyni

Pierogi z farszem z dyni

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 130 ml wody
  • 10 łyżek upieczonej przetartej dyni
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • imbir, kurkuma, chilli w proszku

Mąkę, jako i wodę łączymy ugniatając na gładkie elastyczne ciasto. Wody wlewamy stopniowo. Ciasto przykrywamy miską aby nie wyschło.

Łączymy dynię z bułką tartą i przyprawiamy.

Ciasto dzielimy na 3 części, każdą osobno wałkujemy cieniutko, wykrawamy krążki , nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 

Schab w pistacjach ze słodko pikantnymi warzywami >

< Kotlety z brukselki


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [foodmania] 78.10.80.*

    uwielbiam pieczoną dynię, same pyszności!

  • gin86

    Ja za dynią przepadam, i na słodko, i na wytrawnie :) Twoje pierożki kuszą mnie ogromnie :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci