Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Smakołyki z pieczonej dyni - jesień na słodko :)

wedith

Kolejna dynia przytargana do domu, czas więc na kolejne smakołyki tej jesieni :) Tym razem bardzo słodki i jesienny wpis :)   

Pieczoną dynię tym razem upiekłam bez przypraw. Następnie pokroiłam w księżyce, wykroiłam miąższ z pestkami, ułożyłam na blaszce, polałam olejem rzepakowym, piekłam ok 50 minut w temperaturze 190 stopni. Gotową obrałam ze skóry i zmiksowałam blenderem na papkę.  

Baza przygotowana i teraz co dalej? Otóż bardzo chciałam wykorzystać ją do niedzielnego śniadania więc wyszły pyszne racuszki serowe z dynią i bananem. Ciasto na niedzielę również musiało być : wyszło pełnoziarniste, dyniowo, imbirowo, korzenne :) 

Racuszki serowe z dynią i bananami

Racuszki serowe z dynią i bananem

Składniki:

  • 200 g sera białego dwukrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki pure z dyni upieczonej
  • olej do smażenia
  • 2 duże banany

Ser i pure z dyni powinny mieć konsystencję gładką.

Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, dodajemy ser, miód, miksujemy na małych obrotach, dodajemy pure z dyni. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy. 

Banany kroimy w kosteczkę.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej , łyżką nakładamy placuszki, na każdy układamy po 2 kawałki banana i smażymy na małym ogniu aż się zrumieni (ok 2 minut z każdej strony). Gotowe osuszamy na ręczniku papierowym. Idealnie pasują na niedzielne śniadanie, czy na deser :)

 

 

Ciasto z dynią i imbirem z korzennym aromatem

Ciasto z dynią i imbirem z korzennym aromatem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,75 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • 5 cm korzeń imbiru
  • 4 jajka
  • 450 g pure z pieczonej dyni
  • 0,75 szklanki oleju

W jednej  misce mieszamy składniki suche, w drugiej łączymy składniki mokre (jajka, dynię, olej, starty na tarce imbir). Do składników suchych wlewamy mieszankę płynną i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. 

Blaszkę 30 x 20 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni  25-30 minut.  Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

 

Kotlety z brukselki >

< Mleczko kakaowe z dżemem i ciasteczkiem owsianym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [foodmania] *.ssp.dialog.net.pl

    to są smakołyki idealne dla mnie! uwielbiam dynię :)

  • pink.yyy

    Wyglądają cudownie <3 z chęcią porwałabym na jesienne śniadanie ;)

  • szary-burek

    Pycha :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci