Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Pikantny kociołek z pulpecikami i kluseczkami

wedith

Czas jesieni, to czas chłodnych dni, dlatego warto mieć w zapasie przepis na rozgrzewające danie. Najlepiej jednogarnkowe i szybkie w przygotowaniu :)

Pikantny kociołek spełnia te wszystkie role :)

Pikantny kociołek z pulpecikami i kluseczkami 

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • sól, pieprz
  • chilli w proszku
  • papryka w proszku
  • 1 łyżka oleju

Mięso przyprawiamy, dobrze mieszamy, formujemy maleńki pulpeciki. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju (1 łyżka), wyjmujemy. Z garnka usuwamy nadmiar tłuszczu.

Pozostałe:

  • 2 cebule czerwone
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony
  • chilli w proszku
  • papryka w proszku
  • pomidory w puszce - 2 puszki
  • 500 ml wrzątku

Cebulę i marchew  kroimy w drobną kosteczkę, smażymy w garnku w którym smażyły się pulpeciki - ok 4 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszce, przyprawy, pulpeciki, wrzątek i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dobrze wypłukaną fasolę z puszki. Jeśli lubicie miękką paprykę gotujemy jeszcze ok 10 minut, jeśli nie to zostają jeszcze kluseczki :)

Na kluseczki:

  • 2 jajka
  • ok 0,5-0,75 szklanki mąki

Jajka mieszamy z mąką - ciasto powinno być bardzo gęste. Łyżką kładziemy kluseczki pod koniec gotowania dania. 

Zupa selerowa >

< Schab w pistacjach ze słodko pikantnymi warzywami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci