Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kotlety z brukselki

wedith

Kotlety z kapusty...nie wiedziałam że mogą być tak smaczne! Miałam brukselkę więc wykorzystałam ja do dania, zrobiłam z dodatkiem smażonej szyneczki  ale równie dobrze smakuje w wersji bezmięsnej :) Przepis pochodzi z mojego ukochanego podręcznika "Kuchnia Polska" 

 Kotlety z brukselki

Składniki:

  • 500 g kapusty (u mnie brukselka)
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku lub szynki (opcjonalnie)
  • 3 cebulki dymki + zielona część
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta chilli, kminu rzymskiego i imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka zamoczona w mleku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • jajko i bułka tatra do panierowania
  • olej do smażenia

Kapustę (brukselkę) drobno szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę, wędlinę w paseczki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy szynkę, po czym wyjmujemy na talerzyk. (Jeśli chcemy wersję bezmięsną pomijamy ten krok).

Na tej samej patelni smażymy kapustę i cebulę ok 5 minut, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Ugotowaną kapustę odsączamy i studzimy na sitku, następnie łączymy w miseczce z odciśniętą namoczoną bułką, mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w mikserze. Na koniec dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną dymkę (oraz szynkę), mieszamy.

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu z dwóch stron i odsączamy na ręczniku papierowym.

Kotleciki podajemy ze świeżymi surówkami, można również podawać z sosem np grzybowym. Pycha!

Smakołyki z pieczonej dyni - jesiennie :) >

< Smakołyki z pieczonej dyni - jesień na słodko :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci