Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Smażone torebeczki z bryndzą z sałatką z rukoli, szparagów i kwiatów nasturcji

wedith

Pyszna przekąska pełna smaków! Na balkonie kwitną mi kwiaty nasturcji - czas je wykorzystać :) 

Smażone torebeczki z bryndzą z sałatką z rukoli szparagów i kwiatów nasturcji 

Składniki :

  • 4 kromki czerstwego pieczywa
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz
  • 50 g bryndzy podhalańskiej ChNP
  • garść rukoli
  • garść płatków nasturcji
  • pół pęczka szparagów zielonych
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki musztardy miodowej, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz

Z pieczywa wykrawamy skórkę, każdą kromkę kroimy na równe kawałki (trójkąty, kwadraty, koła w zależności od kształtu pieczywa).

Na połowę kawałków układamy bryndzę, płatki nasturcji, tymianek, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, gotowe przykrywamy pozostałym pieczywem.

W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem zanurzamy kanapki na kilka minut. Kanapki powinny mocno nasiąknąć masą jajeczną. Na koniec podsypujemy sezamem z każdej strony.

Szparagi gotujemy na parze, kilka chwil, aby pozostały chrupiące.

Rukolę mieszamy z płatkami nasturcji i szparagami. Mieszamy w słoiczku składniki na sos.

Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Brzegi kanapek mocno ściskamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. 

Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy w towarzystwie sałatki z rukolą polaną sosem.

Trzy znaki smaku

Racuszki serowe z morelą >

< Ciastka półfrancuskie serowe ze szparagami, bryndzą i kwiatami nasturcji


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci