Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową

wedith

Coś ostatnio mnie na kokos bierze :) Dzisiaj kolejna propozycja deserowa: delikatna, mięciutka i kokosowa :)

Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową

Składniki (6 tartaletek):

BISZKOPT:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka, zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesiane mąki - nie ubijamy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Tartaletki smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wlewamy do tartaletek ciasto do połowy wysokości. Pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

MASA:

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 g śmietanki kokosowej (ja użyłam śmietanki z mleczka kokosowego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • do dekoracji płatki migdałowe i wiórki kokosowe

W miseczce łączymy mascarpone, śmietankę kokosową, cukier puder, najpierw mieszamy łyżką,następnie miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników, następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką, masę schłodzić w lodówce ok 1h.

Wystudzone tartaletki wyjmujemy z foremek, układamy do góry dnem, nakładamy masę kokosową, posypujemy kokosem i podprażonymi na suchej patelni migdałami. Odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.


 Składniki odżywcze (1 tartaletka)

kcal: 220 białko: 4,7 g   tłuszcze: 11,8 g  węglowodany: 25 g  błonnik: 2,1 g


KokosowoMascarpone Karnawał 2014
Zupa czekoladowo kokosowa z karmelizowanymi bananami >

< Makaron z kurczakiem, brokułem i orzechami włoskimi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci