Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Sałatka z roszponką i wieprzowiną z nutą słodyczy :)

wedith

Coś mnie wzięło ostatnio na sałatki, kombinuję, wymyślam, mieszam rożne składniki... Dzisiaj złapałam w sklepie promocję na roszponkę, więc postanowiłam ją wykorzystać do niedzielnego schabu, ale w nieco innej wersji :) Sałatka jest lekka, przyjemna w smaku i bardzo sycąca :)

Sałatka z roszponką i wieprzowiną

Składniki (2 porcje):

Mięso:

  • 2 plastry schabu (ok 1 cm)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego

W miseczce wymieszać marynatę: olej, sól, pieprz, miód i sos sojowy, polać plastry schabu, odstawić na minimum 30 minut. Zamarynowane mięso podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, ok 2 minuty z każdej strony, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem ok 30 minut. Gotowy lekko przestudzić , pokroić w cienkie plastry.

Dressing:

  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki wlać do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać.

Pozostałe składniki:

  • 2 duże garście roszponki
  • 0,5 pomarańczy (pokrojonej w plastry)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (podprażonych na suchej patelni)
  • 6 plasterków sera camembert
  • kilka ziarenek granatu

Na talerzu ułożyć roszponkę, pomarańczę, ser, plastry schabu, posypać ziarenkami granatu i orzechami włoskimi. Przed podaniem polać dressingiem. Smacznego! 


 Składniki odżywcze (1 porcja)

kcal: 394 białko: 26 g   tłuszcze: 23 g  węglowodany: 18 g  błonnik: 2,4 g


Kotleciki curry z gotowanym kurczakiem i kukurydzą podane z rukolą i sosem jogurtowym >

< Pieczony schab z sosem musztardowym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci