Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Ryba zapiekana z warzywami

wedith

Coś w stylu ryby po grecku ale w formie zapiekanki na gorąco. Smaczne i zdrowe:)

 Ryba zapiekana z warzywami

Składniki (3 porcje):

  • 400 g białej ryby świeżej lub rozmrożonej (mintaj, dorsz, morszczuk)
  • 3 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 0,5 małego pora
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 plasterki sera żółtego (opcjonalnie)
  • tymianek (świeży i suszony)

Na dno naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju. Rybę dokładnie osuszyć, przyprawić solą pieprzem, suszonym tymiankiem.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jeśli kawałki są za duże pokroić na mniejsze. 

Warzywa umyć, obrać, marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę, seler naciowy i por drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, Dodać warzywa, podsmażać ok 3 minut, następnie wlać wodę i poddusić kolejne 3 minuty. Na koniec dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać podsmażyć jeszcze minutę. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym na kawałkach ryby.

Na samą górę ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i starty żółty ser.

Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut. Danie podawać z ryżem. 


 Składniki odżywcze (1 porcja bez ryżu)

kcal: 275 białko: 39,2 g   tłuszcze: 14 g  węglowodany: 12,6 g  błonnik: 5,5 g



Makaron z kurczakiem, jarmużem i prażonymi migdałami >

< Warsztaty fotograficzne z marką Olympus


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci