Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową
wedith
Sezon na cytrusy, więc i u mnie cyrusowo :) Pyszny delikatny puszysty biszkopt przełożony masą śmietankową z dodatkiem mascarpone i wanilii oraz cytrynowym kremem......
Dla chcącego nic trudnego :)

Składniki (12 porcji):
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka, zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesiane mąki - nie ubijamy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy okrągłej (średnica 25 cm) lub kwadratowej (o wymiarach 24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
MASA ŚMIETANKOWA:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka żelatyny w proszku
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku. Serek mascarpone mieszamy z 2 łyżkami cukru i cukrem z wanilią. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem łyżki cukru, następnie zmniejszamy obroty miksera od minimum i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową dodajemy do mascarpone i łyżką mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.
KREM CYTRYNOWY:
- Sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn
- 125 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżka żelatyny w proszku
Do garnuszka wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i masło, doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki będą rozpuszczone zdejmujemy z ognia. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, wlewamy je do gorącej masy cytrynowej i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Krem powinien po chwili zgęstnieć. Na koniec wsypujemy łyżkę żelatyny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia ( od czasu do czasu mieszamy krem).
Przestudzony biszkopt dzielimy na 2 części - tak aby dolna część ciasta była grubsza. Dolną część układamy w formie, na górę nakładamy 3/4 masy śmietankowej, równomiernie rozprowadzamy, następnie nakładamy krem cytrynowy.
Całość przykrywamy górną częścią biszkoptu, którą smarujemy pozostałą masą śmietankową (można górę również wysmarować kremem cytrynowym).
Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 h (najlepiej na całą noc).
Gotowe ciasto dekorujemy kawałkami słodkiego ananasa (dla kontrastu smaku), gejpfruta (dla koloru) oraz listkami mięty lub melisy.

Składniki odżywcze (1 porcja)
kcal: 400 białko: 7,9 g tłuszcze: 26,8 g węglowodany: 32 g błonnik: 0,5 g
Kategoria Żółta :)
