Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową

wedith

Sezon na cytrusy, więc i u mnie cyrusowo :)  Pyszny delikatny puszysty biszkopt przełożony masą śmietankową z dodatkiem mascarpone i wanilii oraz cytrynowym kremem......

Dla chcącego nic trudnego :)

 Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową

Składniki (12 porcji):

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka, zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesiane mąki - nie ubijamy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy okrągłej (średnica 25 cm) lub kwadratowej (o wymiarach 24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

MASA ŚMIETANKOWA:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka żelatyny w proszku

Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku. Serek mascarpone mieszamy z 2 łyżkami cukru i cukrem z wanilią. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem łyżki cukru, następnie zmniejszamy obroty miksera od minimum i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową dodajemy do mascarpone i łyżką mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.

KREM CYTRYNOWY:

  • Sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn
  • 125 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka żelatyny w proszku

Do garnuszka wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i masło, doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki będą rozpuszczone zdejmujemy z ognia. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, wlewamy je do gorącej masy cytrynowej i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Krem powinien po chwili zgęstnieć. Na koniec wsypujemy łyżkę żelatyny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia ( od czasu do czasu mieszamy krem). 

Przestudzony biszkopt dzielimy na 2 części - tak aby dolna część ciasta była grubsza. Dolną część układamy w formie, na górę nakładamy 3/4 masy śmietankowej, równomiernie rozprowadzamy, następnie nakładamy krem cytrynowy.

Całość przykrywamy górną częścią biszkoptu, którą smarujemy pozostałą masą śmietankową (można górę również wysmarować kremem cytrynowym). 

Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 h (najlepiej na całą noc).

Gotowe ciasto dekorujemy kawałkami słodkiego ananasa (dla kontrastu smaku), gejpfruta (dla koloru) oraz listkami mięty lub melisy. 

Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową


 Składniki odżywcze (1 porcja)

kcal: 400 białko: 7,9 g   tłuszcze: 26,8 g  węglowodany: 32 g  błonnik: 0,5 g


          Kategoria Żółta :)
Świąteczna Tęcza Smaków 3
Zielone smoothie z jarmużem >

< Makaron z kurczakiem, jarmużem i prażonymi migdałami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [gyros sałatka] *.dfri.se

    Dziś zrobiłam pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

  • Gość: [panti] *.dynamic.chello.pl

    bardzo prosze w kwestii formalnej o uzupełninei kategorii kolorystycznej ;) żółta ? :) oraz uznaję ze grejfrut jako dodatek ino kolorystyny jest tylko dekoracja i dania nie stanowi ;)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci