Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Spring rolls : Przekąska śledziowa

wedith

Przedstawiam Wam rewelacyjną przekąskę śledziową zawiniętą w paper ryżowy:) Nowocześne, kolorowe i przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu :) Polecam na imprezy a także na świąteczny stół :)

 Przekąska śledziowa - a'la sajgonki

Składniki (10 sztuk):

  • 3 filety śledziowe a'la matias w oleju
  • 3 łyżki posiekanej dymki (zielona część
  • 0,5 marchewki
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 10 arkuszy papieru ryżowego (1 opakowanie)
  • pieprz
  • wrzątek

Filety śledziowe opłukać, pokroić w kosteczkę, dymkę posiekać, marchew obrać, pokroić na 1 cm cienkie paseczki. Całość wyłożyć do miseczki, dodać sos chilli, pieprz, delikatnie wymieszać, odstawić na 30 minut.

Zagotować wodę.

Na płaski talerzyk nalewać wrzącej  wody i pojedynczo maczać arkusze papieru ryżowego na ok 1 minutę, na każdy arkusz nakładać łyżkę farszu, zawinąć jak na krokiety i układać na talerzyku.

Gotowe można przekroić na pół, podawać z sosem chilli :)

Smacznego:)


 Składniki odżywcze (1 sztuka)

kcal: 10,6  białko: 3,8 g   tłuszcze: 6 g  węglowodany: 6,7 g  błonnik: 0,15 g


 

  Babski Wieczór   

Książki kucharskie - antyki część 2 >

< Pierniczki z sosem karmelowym i posypką orzechową


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci