Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kasza jaglana w barwach jesieni - propozycja na śniadanie

wedith

Uwielbiam podczas śniadania wybierać sobie dodatki które mi najbardziej odpowiadają. Dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam propozycję podania kaszy jaglanej w jesiennej kompozycji. Pomysł idealny dla dzieci, które lubią grymasić :)

 Kasza jaglana w barwach jesieni - propozycja na śniadanie

 

Składniki (4 porcje):

  • 0,75 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,75 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów w płatkach
  • suszone owoce: żurawina, śliwka, morele
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • kilka winogron
  • jabłka podsmażane (1 jabłko, 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki cynamonu)
  • 4 szklanki soku pomarańczowego 

Orzechy włoskie, laskowe i migdały delikatnie posiekać, wymieszać, wyłożyć do słoiczka.

Jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać miód i cynamon, podsmażać ok 5 minut.

(jabłko i orzechy najlepiej przygotować dzień wcześniej).

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem,włożyć do garnuszka, zalać wrzącą wodą tak aby tylko przykryło kaszę, podgotować około 3 minut, następnie dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, wiórki kokosowe oraz miód, gotować do wchłonięcia płynów. Na koniec dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać wyłożyć do miseczek.

W międzyczasie, pokroić w paseczki suszone owoce, obrać świeże owoce, pokroić, wszystko wyłożyć do osobnych miseczek.

Śniadanie podawać z sokiem pomarańczowym.

 


 Składniki odżywcze (1 porcja z sokiem)

kcal: 427 białko: 9 g   tłuszcze: 10 g  węglowodany: 80 g  błonnik: 8,8 g



Pęczak z oliwkami, serem żółtym i grillowanym kurczakiem >

< Pikantna zupa z kurczakiem i tortillą


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci