Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Schab duszony z cebulką

wedith

Lubicie tradycyjne obiady? Dzisiaj przygotowałam tradycyjną pieczeń duszona z cebulką. Mięsko jest soczyste i mięciutkie, polecam! 

 Schab duszony z cebulką

Składniki :

  • 600 g schabu bez kości
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • dodatki purre ziemniaczane i sałatka z ogórka konserwowego

Schab płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i mąką. Garnek mocno nagrzewamy, wlewamy olej i smażymy mięso z wszystkich stron.

Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy.

Mięso wyjmujemy z garnka i na tym samym tłuszczu zrumieniamy cebulkę, pod koniec dodając ząbki czosnku.

Do podsmażonej cebuli wkładamy ponownie mięso , zalewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, tymianek, gałązki koperku i dusimy pod przykryciem przez minimum 40 minut, przewracając kilka razy mięso i dolewając wody. 

RADY\UWAGI: Jeśli po wbiciu widelca w mięso wyczuwamy że jest twarde, dusimy dłużej, dolewając wody. Wszystko zależy od rodzaju schabu jaki kupimy. Najlepszy z młodej świnki, lekko różowawy, elastyczny przy naciśnięciu, niezbyt wysoki.

Jak mięso już będzie miękkie, wyjmujemy je i miksujemy sos blenderem (wyjmujemy gałązki koperku), wkładamy ponownie mięso, dodajemy majeranek o gotujemy jeszcze 5 minut.

Gotowe mięso kroimy w plastry, polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sałatką.



Wartości odżywcze (100 g mięsa z sosem)

kcal: 114; białko: 10g; tłuszcze: 6,3g; węglowodany: 3,2g; błonnik:0,6g


Smoothie mango-kiwi >

< Tagiatelle naleśnikowe z karmelizowaną nektarynką


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dominika] *.centertel.pl

    Przepis sprawdzony:) bardzo dobre danie, ja do zmiksowanej sebuli dodalam jeszcze musztardę francuską dla ostrzejszego smaku.

  • wedith

    Dziękuję Dominika :) 

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci