Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Placuszki jajeczne z kaszą jaglaną

wedith

Te placuszki wyszły z przypadku:) Najpierw miała być kanapka z twarożkiem, potem jajecznica i kanapka z twarożkiem, ostatecznie wyciągnęłam jeszcze kaszę jaglaną i wyszły...przepyszne placuszki! :) Polecam spróbować :)

Aby śniadanie nie było pracochłonne proponuję dzień wcześniej ugotować kaszę jaglaną i zrobić mieszankę z orzechów.

Placuszki jajeczne z kaszą jaglaną

Składniki (2 porcje)

  • 1/4 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • cebulka dymka - zielona część
  • 3 łyżki mieszanki drobno posiekanej (w rownych proporcjach): migdały, pestki dyni, orzech włoski, starty suchy chleb pełnoziarnisty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • dodatki: serek lekki z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku, pomidor

Kaszę jaglaną płuczemy najpierw zimną wodą potem wrzątkiem, zalewamy połową szklanki wody i gotujemy do czasu wchłonięcia wody (często mieszamy), przyprawiamy solą, pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.

Dymkę kroimy, łączymy z roztrzepanymi jajkami, kaszą i mieszanką z orzechów. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, firmujemy 4 placuszki smażymy na małym ogniu z dwóch stron, następnie robimy tak samo drugą porcję.

Placuszki podajemy z twarożkiem i pomidorem - świetnie nadają się do pracy!



Wartości odżywcze (1 porcja - 4 placuszki)

kcal: 330; białko: 20g; tłuszcze: 24g; węglowodany: 21g; błonnik: 3,7g


Przepis bierze udział w akcji:

"Lunch w pracy",

Sałatka z pieczonym łososiem - wiosennie >

< Pęczak - wiosennie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci