Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Pęczak - wiosennie

wedith

Kaszę mogłabym jeść codziennie : jaglaną, gryczaną, jęczmienną....dzisiaj propozycja na przepyszny pęczak z zielonymi warzywami, dodajcie tyle zieleni ile chcecie i będzie pysznie! Zainspirował mnie przepis: klik

Ja użyłam pora, zielonej fasolki szparagowej, cukinii, dymki (świetnie wpasuje się również brokuł, zielone szparagi, brukselka)

 Pęczak - wiosennie 

Składniki (6 porcji):

  • 300 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • bulion przygotowany z 1,5 l wody, 1 marchewki, 2 listków laurowych, 2 ziarenek ziela angielskiego, łyżki suszonego tymianku, gałązki rozmarynu, soli, pieprzu
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebulki dymki + zielona część
  • 150 g dobrej wędliny (u mnie wieprzowa)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, sos sojowy

Gotujemy bulion, następnie przecedzamy, wyjmujemy marchewkę.

Fasolkę blanszujemy, następnie hartujemy w zimnej wodzie aby zachowała kolor.

Por kroimy w krążki, cebulkę dymkę w kosteczkę, cukinię w półplasterki, wędlinę w kosteczkę, koperek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wędlinę, wyjmujemy,  następnie na tej samej patelni smażymy por, cebulkę ok 4 minut, dodajemy pęczak, podsmażamy i zalewamy 1 litrem bulionu. Jak kasza wchłonie wodę, dodajemy pozostały bulion, wędlinę, cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gotujemy miękkości kaszy, na koniec dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę z bulionu, fasolkę szparagową, zielona dymkę i koperek.

 


Wartości odżywcze (1 porcja )

kcal: 280; białko: 11,3g; tłuszcze: 9,8g; węglowodany: 48,6g; błonnik:7,3g


Placuszki jajeczne z kaszą jaglaną >

< Babeczki z kremem budyniowym z nutką cytrusową


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • mismakuje

    Jak oglądam takie zdjęcia to dochodzę do wniosku, że zdecydowanie za rzadko sięgam po kasze :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci