Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy

wedith

Zrobiłam porządki i wyciągnełam z lodówki wszystko co miałam i powstały rewelacyjne kotleciki z kaszy jęczmiennej i jaglanej :)  Danie bardzo aromatyczne i nieco pikantne - tak jak lubię :)

Kotleciki z kaszy, młodego selera i  bryndzy

 Składniki (25 kotlecików):

  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 50g kaszy jaglanej
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 młody por
  • 1 młody seler (wraz z gałązkami)
  • 3 ząbki czosnku
  • 60g bryndzy
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 papryki czerwonej
  • sól, pieprz
  • chilli w proszku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Czosnek drobno posiekać, por pokroić w krążki, łodyżki selera drobno posiekać, korzeń selera obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 30s, następnie dodać por i gałązki selera, poddusić 3 minutki, dodać kaszę, wymieszać i zalać gorącym bulionem, przykryć gotować do całkowitego wchłonięcia bulionu, odstawić do wystudzenia.

Do wystudzonej kaszy dodać paprykę, starty seler, rozdrobnioną bryndzę, jajko, mąkę, sól, pieprz, chilli i dokładnie połączyć wszystko.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią nakładać uformowane łyżką kotleciki, na górę każdego ułożyć kawałek sera żółtego, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200stopni 20-25 minut.

Kotleciki podawać z sosem (pomidorowym, grzybowym) posypane zieleniną.




Wartości odżywcze (1 sztuka)

kcal: 67;  białko: 2,6g;  tłuszcze: 2,5g;  węglowodany: 9g; błonnik: 1,2g



Makaron w pikantnym sosie pomidorowym >

< Sernik w cieście czekoladowym z malinami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci