Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Ogórki kwaszone - kwasimy z Polska Gotuje :)

wedith

kwasimy z Polska Gotuje

Powiem szczerze, to moje pierwsze doświadczenie z kwaszeniem ogórków. Były już konserwowe, ogórki curry, które niesamowicie smakowały mojemu dziadkowi, ogórki chilli - idealne na grilla, ale.... ogórków kwaszonych nie miałam okazji sama robić. Jako dziecko zawsze przyglądałam się tacie jak je robi, zaglądałam co chwilę do wielkiego kamiennego gara czy już są gotowe :)

Do kwaszenia zachęciła mnie akcja na polska-gotuje, w której zadaniem było przetestowanie przypraw firmy Marsyl. Dostałam zestaw przypraw: ziele angielskie, gorczycę, czarny pieprz i przyprawę do kwaszenia ogórków. Pierwsze co to zajrzałam do ostatniej przyprawy, a tam .... wszystko co potrzebne do kwaszenia: suszony czosnek, koper, chrzan, gorczyca, ziele angielskie,  estragon - wszystko w jednym:)

przyprawy do kwaszenia Marsyl

Ogórki zostały otwarte i skonsumowane:)  Wyszły pyszne, chociaż mogły jeszcze poczekać kilka dni:)

ogórki kwaszone

W związku z tym ze robiłam ogórki pierwszy raz wykorzystałam przepis z opakowania przyprawy do kwaszenia.

Wykorzystałam 2 słoiki litrowe, które wyparzyłam we wrzątku,  oczyściłam dokładnie ogórki gruntowe(20 sztuk). Do słoika dodałam po dużej łyżce przyprawy do kwaszenia i  ułożyłam ciasno ogórki

Czas na zalewę: 1,5l wody zagotowałam, dodałam 2,5 łyżki soli, wymieszałam, odstawiłam na 3 minuty, aby obniżyć nieco temperaturę, następnie zalałam słoiki z ogórkami, szczelnie zamknęłam i cierpliwie oczekiwałam 5 dni aby je.....otworzyć i zjeść :)

 Ogórki - DZIEŃ PIERWSZY :)

 ogórki kwaszone

  Ogórki - DZIEŃ PIĄTY :)

ogórki kwaszone

 


 Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tej akcji :) DZIĘKUJĘ! :)

Blogerzy, którzy kwaszą z Polska Gotuje:

 

http://kulinarnapiniata.pl/

http://pomyslykulinarne.blogspot.com/

http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/html

http://coolinarny.blox.pl/html

http://camomilleflavor.blogspot.com/

http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com/

http://mowia-weki.blogspot.com/

http://www.smakialzacji.blogspot.com

http://www.kuchnia-elexis.blogspot.com/

http://kuchniabreni.blox.pl/strony/omnie.html

Biszkopt z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami >

< Limonkowo malinowe smoothie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • danasoch

    Nigdy nie używam do kwaszenia ogórków ziela angielskiego, czy goryczycy. Istnieje tylko koper, czosnek,chrzan i liśc dębu lub czarnej porzeczki i wiśni. Uzywanie ziela angielskiego, listka i gorczycy do kiszenia uważam za błąd. I nie smakuje mi taka kapusta.

  • wedith

    Tutaj już jest kwestia gustu. Tak jak pisałam to moje pierwsze ogórki - ze składnikami które podałam smakują świetnie, ale spróbuję bez gorczycy i ziela i sprawdzę różnicę :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci