Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Finger Food - pikantne kulki serowe z oliwkami i suszonymi pomidorami

wedith

Przedstawiam Wam kolejna propozycję na przekąskę typu finger food:)  Podobny przepis pojawił się już na moim blogu, ale ta wersja została nieco zmodyfikowana o rodzaj serów i dodatek suszonych pomidorów. Czyż nie wyglądają wdzięcznie? :)

Finger food - pikantne kulki serowe

 

Składniki (ok 30 kulek):

  • 270 g sera żółtego
  • 30 g parmezanu
  • 75 g sera typu feta
  • 100 g sera topionego śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka chilli w proszku
  • 150 g migdałów (płatki lub słupki)
  • 80 g oliwek zielonych
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy ziołowej

Do miseczki wrzucamy: starty na tarce żółty ser i parmezan, ser topiony, rozdrobnioną fetę, drobno posiekane oliwki i suszone pomidory. Mieszamy wszystko dokładnie widelcem.

Przygotowujemy panierkę: migdały bardzo drobno siekamy, mieszamy z chilli. 

Formujemy małe kulki z masy serowej, panierujemy w migdałach, układamy na talerzu, chłodzimy w lodówce ok 2-3 godzin aż kulki zastygną.

Gotowe kulki wkładami do papilotek, układamy na talerzu - przekąska gotowa!

 

 

 


Zdrowa przekąska w małych szklaneczkach:) >

< Finger food - mini tartinki z ciasta francuskiego z serem, szynką i suszonymi pomidorami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość *.tktelekom.pl

    Nie smażymy tego? :)

  • wedith

    Nie smażymy. To jest zimna przystawka, kolor rzeczywiście może wyglądać jak na smażoną panierkę , ale to chilli daje taki kolor zmielonym migdałom :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci