Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową

wedith

Pyszny, mięciutki, delikatny .... tak określiłabym to ciasto. Do masy sernikowej dodałam bitą śmietanę co nadało niezwykłej puszystości i delikatności:)

Biszkopt z masa sernikową polany masą kakaową 

Składniki:

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyzki kakao

MASA:

  • 0,5kg sera twarogowego na sernik (najlepiej już taki zmielony)
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 6 łyżek cukru (drobnego)
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny

POLEWA:

  • 1/3 kostki margaryny (u mnie Kasia)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki kakao

DODATKI: dżem - u mnie powidła śliwkowe

 

BISZKOPT:  Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie pojedynczo żółtka, zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki wymieszane z kakao.

Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, piec w temp 180 stopni 25 minut. Wyjęty biszkopt odstawić do wystudzenia.

MASA: Ser biały zmiksować z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, osobno ubić śmietanę z pozostałymi 3 łyżkami cukru, delikatnie dodać ubitą śmietanę do masy serowej, miksować na najmniejszych obrotach. Odstawić na 10 minut.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (ok 1/5 szklanki), dodać do masy i szybko zmiksować.

Biszkopt posmarować dżemem, następnie posmarować masa sernikową wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

POLEWA: Po 3 godzinach przygotować polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko , kakao, dokładnie zamieszać, gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Polewę lekko wystudzić (ale nie za bardzo), posmarować górę ciasta i ponownie odstawić do zastygnięcia polewy (najlepiej na całą noc)


Pasztet drobiowy z pieczarkami >

< Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • kuchennefascynacje

    Masa z sera wygląda tak delikatnie jak pianka, pyszne ciacho.

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci