Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową
wedith
Pyszny, mięciutki, delikatny .... tak określiłabym to ciasto. Do masy sernikowej dodałam bitą śmietanę co nadało niezwykłej puszystości i delikatności:)
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyzki kakao
MASA:
- 0,5kg sera twarogowego na sernik (najlepiej już taki zmielony)
- 250 ml śmietanki 36%
- 6 łyżek cukru (drobnego)
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny
POLEWA:
- 1/3 kostki margaryny (u mnie Kasia)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki kakao
DODATKI: dżem - u mnie powidła śliwkowe
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie pojedynczo żółtka, zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki wymieszane z kakao.
Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, piec w temp 180 stopni 25 minut. Wyjęty biszkopt odstawić do wystudzenia.
MASA: Ser biały zmiksować z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, osobno ubić śmietanę z pozostałymi 3 łyżkami cukru, delikatnie dodać ubitą śmietanę do masy serowej, miksować na najmniejszych obrotach. Odstawić na 10 minut.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku (ok 1/5 szklanki), dodać do masy i szybko zmiksować.
Biszkopt posmarować dżemem, następnie posmarować masa sernikową wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
POLEWA: Po 3 godzinach przygotować polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko , kakao, dokładnie zamieszać, gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Polewę lekko wystudzić (ale nie za bardzo), posmarować górę ciasta i ponownie odstawić do zastygnięcia polewy (najlepiej na całą noc)
