Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Klops ze szpinakiem i bryndzą z pieczonymi ziemniaczkami

wedith

Tego klopsa uwielbiam, jest pyszny, zdrowy  i mało kaloryczny (mało tłuszczu dużo białka) :) Na obiad proponuję z pieczonymi ziemniaczkami, lub na domowym tagliatelle szpinakowym (wkrótce na blogu) a na kolację z sałatką z vinaigrette :)

Klops ze szpinakiem i bryndzą z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 natki pietruszki 
  • 3 łyżeczki musztardy FRANCUSKIEJ
  • sól, pieprz
  • chilli płatki
  • 1 papryka czerwona
  • 100g sera (bryndzę. kozi, lub mozzarellę)
  • garść świeżego szpinaku
  • ziemniaki (w zależności od ilości osób)
  • oliwa z oliwek

Paprykę pieczemy, lub grillujemy, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki, szpinak myjemy, ser kroimy w paseczki.

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i delikatnie zwijamy w klopsa. 

Klopsa smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, smarujemy pędzelkiem oliwą, układamy na blaszce.

Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy blaszkę z ziemniakami (na niższy poziom), nad nimi wkładamy kratkę z klopsem. Całość pieczemy 45 minut. (ziemniaki w połowie należy obrócić na drugą stronę).

Klops ze szpinakiem i bryndzą z pieczonymi ziemniaczkami


Składniki odżywcze (1 porcja klopsa=1 gruby plaster)

kcal: 213  tłuszcz: 12g; białko: 25g; węglowodany: 3g błonnik: 1g


Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką i parmezanem >

< Klops na domowym szpinakowym tagiatellle


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Wypróbowaliśmy ten przepis i bardzo nam ta pieczeń smakowała!!

  • wedith

    Cieszę się że smakowało, ja ją uwielbiam:)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci