Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Placuszki owsiane z rodzynkami i migdałami

wedith

Ostatnio strasznie mi zasmakowały placuszki owsiane, poprzednio jadłam z owocami, a tym razem zrobiłam z rodzynkami i płatkami migdałów :) Wyszły pyszne :)

Uwielbiam takie śniadania :) 

Placuszki owsiane

 

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 600 ml mleka 2%
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczka cukru brązowego
  • przyprawa do dań słodkich
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki rodzynek

 

Zagotować 400 ml mleka, dodać płatki owsiane, łyżeczkę cukru, gotować na małym ogniu ok 5 minut. Gotowe płatki wystudzić. 

Do wystudzonych płatków dodać jajka, mąkę, pozostałe zimnie mleko, otręby, rodzynki i płatki migdałowe, delikatnie zmiksować.

Rozgrzaną patelnie wysmarować delikatnie oliwą (najlepiej kawałek ręcznika papierowego zamoczyć oliwą  i wysmarować nim patelnię.)

Usmażyć placuszki z dwóch stron.

 Placuszki podawać z musem jabłkowym.  Smacznego! 

 


Wartości odżywcze, (porcja 3-4 placuszki):

kcal: 324,4  białko: 12,8 g, węglowodany: 74,6 g, tłuszcz: 11 g


 

 

 


Krokiety w cieście - coś z niczego >

< Serek wiejski w trzech odsłonach śniadaniowych


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Angie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zapisane do wypróbowania :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci