Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

wedith

Ach te paszteciki......uwielbiam drożdżowe eksperymenty :)

W tamtym roku zabrałam je ze sobą na rodzinną wigilię.  Świetny dodatek do barszczyku!!!

 Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

 

Składniki:

ROZCZYN:

  • 4 dag drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki mąki,
  • ciepłe mleko,

CIASTO:

  • 1 kg mąki,
  • sól,
  • 2 szklanki mleka,

FARSZ:

  • 20 dag grzybów suszonych,
  • 1,3 kg pieczarek,
  • 0,5 małej kapusty białej,
  • kminek, ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, 
  • tłuszcz do formy,
  • jajko do smarowania pasztecików



Rozczyn: rozetrzeć rozdrobnione drożdże z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce (powinien podwoić swoją objętość).

W tym czasie przesiać mąkę, posiekać drobno kapustę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, grzyby suszone namoczyć.
Kapustę gotować w wodzie z dodatkiem przypraw do miękkości.

Wyrośnięty rozczyn wymieszać delikatnie z mąką, zalać mlekiem, dokładnie ugnieść ciasto, odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Na patelni  podsmażyć pieczarki, pod koniec dodać pokrojone suszone grzyby, przyprawić mocno pieprzem, solą do smaku.
Gotową kapustę i grzyby dokładnie odsączyć, wymieszać, ew doprawić - farsz jest gotowy :)

Wyrośnięte ciasto podzielić  na 4 części , wywałkować prostokąty, podzielić ciasto na małe prostokąciki, nałożyć farsz po skosie, 2 wolne rogi zwinąć do siebie. Paszteciki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, odstawić jeszcze do wyrośnięcia na kilka minut i piec w temp 180 stopni ok 15-20 minut.

Zupa z suszonymi grzybami >

< Torcik z masą grysikową i piernikami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • kulinarnespotkania

    bardzo smaczny dodatek do barszczyku:)

  • Gość: [anna] 5ad9258d.bb.sky.com

    uwielbiam takie paszteciki i juz mrozi mi sie farsz na wigilijna porcyjke:D takze skorzystam z tego oto przepisu na ciasto drozdzowe-dzieks

  • grumko

    Ciekawe kiedy my w końcu dojrzejemy do przygotowania pasztecików na Święta;-)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci