Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kulebiak krucho drożdżowy z ryżem, grzybami i rybą

wedith

 Pierwsza propozycja Świąteczna : Kulebiak z ciasta krucho drożdżowego z pysznym farszem trio: ryż, suszone grzyby i mój  ulubiony karp (jeśli ktoś nie lubi karpia może go zastąpić dowolną rybą). Powiem Wam że ciasto krucho drożdżowe jest rewelacyjne! 

Kulebiak 

Składniki:

FARSZ:

  • 1 woreczek ryżu (10 dag)
  • 40 dag mięsa karpia
  • 1 łyżka margaryny
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • olej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, sól ziołowa

CIASTO:

  • Rozczyn: 2 dag drożdży,  1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, ciepłe mleko
  • 25 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • sól
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • margaryna do smarowania formy
  • białko do posmarowania ciasta

Przygotować rozczyn: rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, dodać ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie grzyby umyć, zalać ok 0,5 l wody, zagotować, następnie wywar odstawić, a grzyby pokroić w paseczki.

Cebulkę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażyć cebulkę, dodać ryż i  grzyby, smażyć ok 3 minut, całość zalać wywarem z grzybów,  gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru.

Rybę oczyszczoną podgotować w wywarze warzywnym, następnie oddzielić od skóry i ości (najlepiej te największe kawałki, najdalsze od ogona). Mięso podzielić na mniejsze kawałki, posypać odrobiną soli ziołowej. 

Zostało ciasto do wykonania: Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać masło lub margarynę, drobno posiekać nożem , następnie dodać jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, posiekać i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, uformować np na kształt ryby. Na pierwszą część ułożyć ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykryć drugim ciastem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczyć wzorek, górę posmarować białkiem, piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.

Gotowe danie podawać z barszczem, świetnie smakuje ciasto posmarowane sosem chrzanowym (majonez wymieszany z tartym chrzanem)

 Kulebiak

Świąteczne Menu >

< Rolmopsy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Angie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda rewelacyjnie!

  • dorota20w

    pięknie wygląda

  • grumko

    Ale ładny kształt;-)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci