Mój kulinarny blog, zapraszam!
Blog > Komentarze do wpisu

Faszerowana rolada rybna w galarecie

To było dla mnie ogromne wyzwanie!!!!!  Tata zażyczył sobie rybę w galarecie na Wigilię, więc się zdeklarowałam. To moja pierwsza galaretka w życiu, więc bardzo się stresowałam :)
Chciałam zrobić coś innego niż karp w galarecie,  więc powstała rolada rybna faszerowana grzybami, zalana oczywiście galaretą. Mięso z ryby zmieliłam na środek ułożyłam farsz grzybowy, zwinęłam roladę w gazę, ugotowałam na parze...... i już połowy nie ma  :)  Wyszła przepyszna!!!!!
Galaretka pięknie zastygła :)

Przy okazji chciałabym Wam życzyć

ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA!!!!

Spokoju, odpoczynku, kulinarnych uniesień, wielu prezentów oraz  niezapomnianych chwil w gronie najbliższych!!!


Faszerowana ryba w galarecie

Składniki:

  • 1 karp
  • 40 dag filetu z dorsza (lub innej ryby)

WYWAR

  • głowa i resztki karpia
  • 2 l wody
  • 30 dag włoszczyzny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • sól

ROLADA:

  • mięso z ryb (mi wyszło ok 70 dag z czego 15 dag jeszcze wybrałam z ugotowanych resztek)
  • pół bułki
  • 25 g kaszki manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, sól ziołowa
  • 20 dag pieczarek
  • 3 ugotowane marchewki (z wywaru)
  • oliwa

GALARETA

  • 1 l wywaru
  • 2 g żelatyny 
  • 3 białka
  • 1 łyżka octu

Karpia oddzielić os kości i skóry, wybrać mięso w miejscach gdzie nie ma ości, dodać do fileta z dorsza.

Pozostałe części ryby wrzucić do garnka razem z obraną włoszczyzną, dodać ziele, listek laurowy i ugotować wywar. Posolić pod koniec gotowania.

Bułkę namoczyć w mleku, cebulkę pokroić w kosteczkę, poddusić na oliwie. Mięso z ryby , bułkę i cebulkę zmielić, dodać jajko, sól, pieprz, kaszę mannę (surową), dokładnie zamieszać.

Pieczarki podsmażyć na oliwie, przyprawić solą, pieprzem, zmielić razem z 3 ugotowanymi marchewkami.

2 grube warstwę gazy o wymiarach ok 15 x 15 ułożyć na blacie, na nie ułożyć warstwę mięsa z ryby, na środek pasek farszu grzybowego, z pomocą gazy zwinąć ciasno w roladę, związać końce nitką, gotować na parze ok 30-40 minut.

ryba w galarecie

Teraz klarowanie galarety (tego obawiałam się najbardziej, wywar wyszedł bardzo mętny)

Do zimnego wywaru dodać 3 białka i łyżkę octu, mocno roztrzepać aby powstałą piana na wierzchu i stopniowo podgrzewać. Białko po pewnym czasie powinno się oddzielić od wywaru. Odczekać 10 minut i wybrać pianę z białkiem sitkiem. Cały wywar następnie przecedzić przez sitko wyłożone grubo gazą - wywar powinien być przezroczysty.

Na tacy ułożyć plastry rolady rybnej, kawałki marchewki, jajka, ogórka konserwowego, całość zalać schłodzoną galaretą, odstawić do lodówki do stężenia.

P.S. Ja jestem bardzo dumna z mojego dzieła

 

 

 

 

sobota, 24 grudnia 2011, wedith

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Smaczneblogi.pl

Przepisy na imprezę

Walentynki romantycznie kolacja

Jadalne prezenty



Liczba wyświetleń strony


Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia i teksty są mojego autorstwa, jakiekolwiek ich kopiowanie bez mojej zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Skopiuj CSS