Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Cuda piernikowe z powidłami i dekoracją z lukru (bałwanek i choinka):

wedith

W tym roku postanowiłam, że obdaruję najbliższych słodkimi prezentami. Oto propozycja na pierniczkowe prezenty :)

bałwanek

 

choinka

 

Składniki:

CIASTO:

  • 2,5 szklanka mąki,
  • 1 jajko, 
  • 1/2 szklanki miodu, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 1 łyżka masła,
  •  1 łyżka przyprawy do piernika, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/5 szklanki wody wody,

NADZIENIE: powidła - u mnie śliwkowe

LUKIER:  

  • 0,5 białka, 
  • ok. 1 szklanki cukru pudru, 
  • barwnik spożywczy zielony,

DEKORACJA:  koraliki, posypki itp.

Składniki na ciasto zagnieść, ciasto powinno być nieco lepkie,  całość podzielić na 2 części,  rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia, na jednej wykroić ozdoby, choinkę, bałwanka, dzwoneczek, na środek każdej ozdoby nałożyć dżem, przykryć drugim ciastem i wykroić ozdoby. Delikatnie oddzielić kawałki, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok. 15 minut. Odstawić do wystudzenia. 

Lukier: Białko ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukru pudru, masa powinna być bardziej gęsta, masy oddzielić zgodnie z ilościami kolorów które chcemy uzyskać. Ja wybrałam po połowie:  biały i zielony.

Gotowym lukrem posmarować gotowe pierniczki i udekorować posypkami, koralikami.  Odstawić do lodówki aby lukier stwardniał. Gotowe zawinąć ozdobnie w przezroczystą folię, związać wstążeczką. 

Barszcz z uszkami z domowym zakwasem na wywarze rybnym >

< Czeski placek z nutką cynamonu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci