Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Czeski placek z nutką cynamonu

wedith

Przedstawiam Wam ulubiony przepis mojej mamy: czeski placek wg jej receptury (u mnie znany jako miodownik).

Moją inwencją w tym przepisie było dodanie nutki cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej, co w całości stworzyło niesamowity aromat w całej kuchni jak i niesamowity smak ciasta :)

Na Święta u mnie zagości obowiązkowo:)

Miodownik

 

Składniki:

CIASTO:

  • 4  szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 3 łyżki miodu
  • Mieszanka przypraw  przygotowana z  1  łyżki startego cynamonu, 0,5 łyżeczki roztłuczonych  goździków i 0,5 łyżeczki startej  gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka

MASA:

  • 0,75 l mleka
  • 15 łyżek kaszki manny - grysiku
  • 40 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę startego cynamonu

DODATKOWO:

  • powidła śliwkowe
  • 75 g ciasteczek cynamonowych, ew  pierniczków

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 równe części, każdą piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok 10-15 minut.

Mleko zagotować z kaszką manną, dodać cukier waniliowy, cynamon, gotować do zgęstnienia masy.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę grysikową.

Pierwszą warstwę ciasta wysmarować powidłami, ułożyć połowę masy grysikowej, następnie druga część ciasta, masa grysikowa (zostawić kilka łyżek na górę), trzecia część ciasta, na samej górze posmarować cienko pozostałą masą i całość posypać startymi lub pokruszonymi ciasteczkami cynamonowymi lub piernikami.


Cuda piernikowe z powidłami i dekoracją z lukru (bałwanek i choinka): >

< Zupa z suszonymi grzybami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dorota] 31.6.245.*

    Jeśli to jest Miodownik Twojej mamy czemu nazwałaś go czeskim plackiem???
    Wart wypróbowania????

  • wedith

    No właśnie moja mama go zna jako "czeski placek", więc nie zmieniałam nic w nazwie dla niej :) Robiłam go sama już 2 raz, i kilka razy jadłam u mamy i zawsze, ale to zawsze smakował rewelacyjnie! :) Więc warto :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci