Mój kulinarny blog, zapraszam!
Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz z uszkami z domowym zakwasem na wywarze rybnym

Wigilia nie może się odbyć bez.....mojej ulubionej potrawy: barszczu z uszkami!!! To danie króluje na moim stole od zawsze! :)

Przedstawiam Wam więc moje wykonanie tego dania:) Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska.

Barszcz jest przygotowany z domowego zakwasu burakowego, na wywarze rybnym.

Barszcz smakuje naprawdę domowo i ....Świątecznie,  POLECAM!!!


Barszcz z uszkami

Składniki:

ZAKWAS (trzeba przygotować kilka dni przed przygotowaniem barszczu):

  • 25 dag  buraków, 
  • 0,5l wody, 
  • 1,5 dag chleba razowego

Buraki opłukać, obrać, pokroić w plastry, ułożyć w słoikach, zalać ciepłą wodą, dodać kawałki chleba razowego, przykryć pokłutym papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni.

BARSZCZ:

  • 1,5 l wody
  • 40 dag buraków
  • ok 70 dag ryby (u mnie głowy z karpia)
  • 20 dag włoszczyzny
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 0,5 małej cebuli
  • przygotowany kwas burakowy
  • liść laurowy
  • biały pieprz
  • sól, cukier
  • ząbek czosnku

Namoczone wcześniej grzyby i rybę zagotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodać włoszczyznę, zrumienioną cebulkę, przyprawy.

Buraki upiec w łupinach w piekarniku, albo zagotować osobno w wodzie, gdy będą miękkie obrać ze skóry dodać do gotującej się zupy, gotować ok 10 minut, przyprawić czosnkiem, solą, cukrem i kwasem burakowym. Całość przecedzić przez gęste sitko.

USZKA: 

PROPORCJE SĄ  IDEALNIE WG KSIĄŻKI "KUCHNIA POLSKA", zawsze mi wychodzi idealna ilość farszu do ciasta:)

  • 6 dag suszonych grzybów
  • 3 dag czerstwej bułki
  • 2 dag bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 dag masła
  • pieprz
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok 1/8 l wody 

Grzyby umyć, ugotować, tak aby pozostało mało wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kosteczke, usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w w odzie, odcisnąć. Odciśnięte dokładnie grzyby wraz z cebulą i bułką zmielić w maszynce, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, dokładnie zamieszać.

Mąkę wraz z jajkiem i wodą zagnieść, ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty ok 3,5cm, albo wykrawać krążki,na każdy nałożyć farsz, zlepić w kształcie uszek. Gotować w osolonej wodzie.uszka z grzybami

piątek, 09 grudnia 2011, wedith

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Smaczneblogi.pl

Przepisy na imprezę

Walentynki romantycznie kolacja

Jadalne prezenty



Liczba wyświetleń strony


Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia i teksty są mojego autorstwa, jakiekolwiek ich kopiowanie bez mojej zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Skopiuj CSS