Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kurczak w sosie śmietanowo koperkowym

wedith

Bardzo, bardzo kremowe i koperkowe danie :)  Zamiast smażonego kurczaka polecam wersję w śmietanowym sosie :)

kurczak 

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka + 2 skrzydełka
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 375 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (u mnie prowansalskie)

Kurczaka oczyszczamy, obieramy dokładnie za skóry, rozdzielamy ćwiartki na 2 części, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 15 minut .

kurczak 

 W tym czasie cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy.  Do śmietany dodajemy koperek, sól, pieprz, zioła, paprykę słodką, mieszamy.

kurczak 

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka na mocnym ogniu ok 15 minut, wylmujemy. Na tm samym oleju smażymy cebulkę na złoty kolor, odlewamy nadmiar oleju, wlewamy śmiketankę, dokładnie mieszamy, dodajemy 0,5 szklanki wody, kurczaka, dusimy pod przykryciem ok 15 minut.

Danie podawać z ryżem lub ziemniaczkami.

 kurczak

Kruche babeczki z chrupkami czekoladowymi >

< Kotleciki, pulpeciki.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci