Mój kulinarny blog, zapraszam!
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w sosie śmietanowo koperkowym

Bardzo, bardzo kremowe i koperkowe danie :)  Zamiast smażonego kurczaka polecam wersję w śmietanowym sosie :)

kurczak 

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka + 2 skrzydełka
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 375 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (u mnie prowansalskie)

Kurczaka oczyszczamy, obieramy dokładnie za skóry, rozdzielamy ćwiartki na 2 części, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 15 minut .

kurczak 

 W tym czasie cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy.  Do śmietany dodajemy koperek, sól, pieprz, zioła, paprykę słodką, mieszamy.

kurczak 

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka na mocnym ogniu ok 15 minut, wylmujemy. Na tm samym oleju smażymy cebulkę na złoty kolor, odlewamy nadmiar oleju, wlewamy śmiketankę, dokładnie mieszamy, dodajemy 0,5 szklanki wody, kurczaka, dusimy pod przykryciem ok 15 minut.

Danie podawać z ryżem lub ziemniaczkami.

 kurczak

niedziela, 04 września 2011, wedith

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Smaczneblogi.pl

Przepisy na imprezę

Walentynki romantycznie kolacja

Jadalne prezenty



Liczba wyświetleń strony


Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia i teksty są mojego autorstwa, jakiekolwiek ich kopiowanie bez mojej zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



zBLOGowani.pl
Skopiuj CSS