Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń

wedith

Sezon na przetwory się rozpoczął :)  W tym roku planuję kupić mnóstwo słoików, mnóstwo  owoców i warzyw. Dzemy, ogórki, pikle, papryki.... co tylko mi do głowy przyjdzie:)

Dzisiaj zaczęłam od pysznej konfitury z rabarbarem i brzoskwiniami. Krzywicie sie? To spróbujcie, jest przepyszna!!!!!

Składniki:

  • 1 kg owoców (u mnie proporcje: 30 dag rabarbaru o 70 dag brzoskwiń bez pestek)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • przyprawa do dań słodkich

Konfitura brzoskwiniowo rabarbarowa

Rabarbar i brzoskwinie obrać, pokroić w kosteczkę,  włożyć do rondelka (1 pokrojoną brzoswkinię odstawić ) , dodać 2 łyżki wody, cukier, dobrze wymieszać, dusić  do uzyskania gęstej  konsystencji dodać odłożoną 1 brzoskwinię, cukier waniliowy, przyprawę do dań słodkich, dusić do miękkości owoców.

Gotowa konfitura powinna być gęsta, a kropla wylana na talerzyk powinna krzepnąć.

Konfiturę odstawić z ognia. Dwa słoiki (0,25l) sparzyć, wlać konfiturę, zakręcić odstawić do wystudzenia. 

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Świetnie nadaje się do bułeczek maślanych i naleśników..... 

Krem z kalarepy, cukini, bazylii z gotowanym kurczakiem >

< Bułeczki maślane z kruszonką


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci