Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Książki kucharskie - antyki część 1

wedith

Dzisiaj stałam się właścicielką wspaniałych dwóch książek kucharskich - wprost antyki:)  Za co serdecznie dziękuję mojej ukochanej babci :)

  • KUCHNIA POLSKA, wyd POLSKIEGO WYDAWNICTWA GOSPODARCZEGO, WYDANE W ROKU 1957
  • Dra Oetkera proszek do pieczenia "Backin",  wydanie z lat ok 20-30 tych (ksero - niestety nie mam pierwszych stron, więc nie podam dokładnego roku wydania)

Pierwsza księga - zbiór 800 stronicowy polskich potraw od A do Z, zasad żywieniowych, żywienie dietetyczne, żywienie dzieci, przetwórstwo i przechowalnictwo domowe. Jestem nią zachwycona!!!! Książka zawiera przepisy domowe i niesamowicie pomysłowe (każdy tęskni za taką kuchnią w tych czasach......)

Książka kucharska

Książka kucharska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Książka kucharska

 

Książka kucharska

 

Druga zdobycz - przepisy dra Oetkera "Backin", wszystkim Nam znany Dr Oetker :)

Kilka słów na temat Historii.......

Firma wywodzi się z Niemiec, założycielem był  aptekarz dr August Oetker, który w 1891 roku wraz z żoną Karoliną w swojej aptece wynalazł proszek do pieczenia o nazwie Backin.

Następnie zajął się produkcją i sprzedażą budyniów, galaretek oraz środków konserwujących. O1908 roku August Oetker stopniowo otwierał fabryki w całej Europie - AustriiHolandiiBelgiiLuksemburguDaniiNorwegii, PolsceWłoszechFrancji i Szwajcarii. Firmy te zajmowały się nie tylko produkcją artykułów spożywczych, ale także wydawaniem książek kucharskich.

(źródło Wikipedia)

Więcej na stronie Dra Oetkera : HISTORIA

Książka kucharska

 

Książka kucharska

 

Książka kucharska

 

Najbardziej podoba mi się stare słownictwo, które muszę rozgryźć :) Na przykład składniki : 10 deka koryntek, 1 flasz, smalec lub palmin, 17 i pół deka cykaty, 1 deka mielonego koriandru.... :) 

 

Jak tylko zabiorę się do próbowania potraw od razu się pochwalę :)

 


Kapuśniak z karkówką i koperkiem >

< Ciastka biszkoptowe z dżemem rabarbarowo-truskawkowym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • 1urtica

    Zazdroszczę, takie książki to prawdziwy skarb :) Czekam z niecierpliwością na przepisy :)
    A co do samych nazw to wiem tyle, że koryntki to odmiana rodzynek. Drobne, ciemne, bezpestkowe i bardzo słodkie.

  • 1urtica

    Znalazłam że cykata to obsmażane w cukrze skórki cytrusów, a koriander to niemiecka nazwa kolendry, więc pewnie o kolendrę chodzi.

  • 1urtica

    Nie mogę znaleźć co to ten flasz :) Mnie się kojarzy z butelką :)

  • kaspiecze

    szaleję za takimi kulinarnymi skarbami. czasem siedzę na allegro odpowiednie aukcje, ale niestety te ceny... niemniej wciąż próbuję, a nuż się uda :)

  • Gość: [Gabka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    hmmm...wiem co czujesz :) Za młodu z upodobaniem wertowałam wypadające kartki książki "Nastolatki gotują" Sabiny Witkowskiej, z której każdy kuchenny laik mógł nauczyć się podstaw tworzenia jedzenia :) Mnóstwo praktycznych rad, których nie można znaleźć w żadnym zwyczajnym przepisie i ogólnych informacji żywieniowych...Nigdy nie zapomnę moich pierwszych naleśników i rozpierającej mnie dumy, że się udało :) Mam teraz do niej sentyment...

  • wedith

    Też mam tą książkę : Nastolatki gotują :) Bardzo przydatna przy początkach gotowania :)

  • Gość: [Lina w Śmietanie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Po szwedzku to się nadal nazywa koriander :) Więc skoro i po niemiecku tak samo (nic dziwnego to pewnie to :)) A przy flaszu było, że lub smalcu, nie? no to pewnie jakiś tłuszcz, ale jakiś nieprawomyślny skoro nie ma go w googlu

  • wedith

    palmin to twardy tłuszcz kokosowy,

  • jolantaszyndlarewicz

    Kuchnie Polska mam dokłądnie tę samą ...ale drugiej ksioażki zazdraszczam:)

  • grumko

    Tą pierwszą książkę czyli "Kuchnię Polską" pamiętam i widząc Twoje fotki normalnie się z leksza wzruszyłem.
    Moja mama ją dostała od kogoś na jakąś okazję, a ja wiele razy jako nastolatek ją wertowałem.
    Nie wiedziałem wtedy, że to oglądanie skończy się kiedyś blogiem;-)

  • Gość: [kania] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Mam i ja taką kuchnię - książke ale bardzo zniszczona chcę ją odnowić ale nie wiem czy mi się to uda razem z mamą gotowałyśmy ja do dziś sięgam po przepisy

  • wedith

    Cześć, koniecznie ją odnów, to prawdziwa skarbnica przepisów :) Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość *.12-2.cable.virginm.net

    a ja mam ksiazke kucharska z 1927 albo wczesniejsza

  • wedith

    Mocno zatem Ci zazdroszczę. Uwielbiam takie "starocie" :)

  • Gość: [marzena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, właśnie skończyłam tworzyć na nowo spis treści Kuchni Polskiej, bo w moim (po babci) staruszku jest tylko do P i kawałek R. Musiałam przeglądnąć całą książkę, strona, po stronie. Książka się cała sypie i zamierzam ją dać do introligatora, żeby ratował co się da. No i głupio by było mieć taką skarbnicę przepisów bez kompletnego spisu treści... Dlaczegóż ach dlaczegóż ja niemądra nie wyguglałam sobie wcześniej, że ktoś ma taką książkę i jest z niej tak samo dumny jak ja! Byłabym ja była prosiła o skan spisu treści :) A teraz to musztarda po obiedzie. Ale nie do końca. W moim egzemplarzu brakuje też pierwszych stron więc nie wiedziałam z którego ona jest roku. Prawdopodobnie z tego samego, czyli z 1957. Pozdrawiam.

  • wedith

    To musiałaś się napracować :) Oczywiście jeśli będziesz potrzebowała, bez problemu zeskanuję :) Pozdrawiam!

  • Gość: [marzena] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Ojej, naprawdę? Byłabym Ci bardzo wdzięczna. Do kompletu brakuje mi pierwszych 4 stron. Z tego co widzę, Ty masz z dedykacją, to nic. Będę mieć i ja ;P Bardzo Cię proszę zeskanuj mi te 4 strony. Mój adres zenia8(maupa)o2.pl. Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję. Pozdrawiam i przyjaźnie macham paciochą.

  • wedith

    Nie ma sprawy :) Do końca tygodnia Ci zeskanuję i prześlę , muszę książkę dowlec do pracy :)

  • Gość: [marzena] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Witaj, czy udało Ci się już zeskanować tych kilka pierwszych stron? - zapytała nieśmiało Marzena, przestępując z nogi na nogę... :D

  • wedith

    I zapomniałam :( Wybacz :( Już ustawiłam przypomnienie na jutro, więc zabiorę do pracy, zeskanuję i Ci wyślę :)

  • Gość: [marzena] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Dzięki!

  • Gość: [Rew] *.dynamic.chello.pl

    Dr otker - był też wyzyskiwaczem niewolniczej, przymusowej pracy Polaków w czasie II wojny światowej

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci