Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Zupa meksykańska z pulpecikami

wedith

Tak myślałam, co tu zrobić dobrego na obiad. Miałam mięso mielone, pomidory.... dokupiłam fasolę w puszce i zupka gotowa! Pikantna, prosta i smaczna!

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (drobno zmielone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 9 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
  • sl, pieprz, kucharek
  • przyprawa do dań meksykańskich
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • puszka fasoli białej konserwowej

zupa meksykańska z pulpetami

Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, jajko, formujemy małe pulpeciki. 

Zagotowujemy wodę z dodatkiem kucharka, gotujemy w niej pulpeciki: od momentu wypłynięcia na powierzchnię ok 5 minut.

Pomidory moczymy we wrzątku, obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w garnku na łyżce oliwy, jak zacznie być miękka dodajemy pastę z suszonych pomidorów, papryki w proszku, dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze 2 minutki. Następnie dodajemy pomidory, dusimy pod przykruciem ok 10 minut. Gotowe pomidory miksujemy blenderem na jednolitą masę, zalewamy 3 szklankami bulionu z pulpetów, zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy odsączone fasole i pulpety. Danie gotowe! :) 

 

Bułeczki drożdżowe słodkie z serkiem mascarpone >

< Dip/pasta do krakersów

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kabka] 093105055135.swiecie.vectranet.pl

    patrząc na listę składników, i samo zdjęcie, zupka musi być bardzo dobra, a ja dodatkowo preferuję meksykańskie klimaty :-)

  • diablica66

    Fajny pomysł! Na pewno by mi smakowała, bo lubię meksykańsakie smaki.

  • bernadeta75

    bardzo fajnie wygląda.

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci