Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Ciasto krówkowe - miodownik inaczej

wedith

Ciasto wybrałam jak dla tradycyjnego miodownika, natomiast masy wybrałam krówkową i masę kajmakową - efekt wyszedł naprawdę smaczny! :)

 Ciasto krówkowe a'la miodownik

 

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g margaryny (Kasia)
  • 5 jajek
  • 8 łyżek miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • przypawa do dań słodkich
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

MASA 1:

  • gotowa masa krówkowa w proszku
  • 300 ml mleka do masy 

MASA 2:

  • puszka masy kajmakowej 

Dekoracja: sos malinowy i czekoladowy 

 

Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przyprawę do dań słodkich, odstawiamy do wystudzenia. 

Jajka ubijamy mikserem, dolewamy ostudzoną margarynę, oraz stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Masę dzielimy na 3 części, każdą pieczemy osobną w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 160 stopni ok 13-15 minut.

Masa 1 : Miksujemy na pełnych obrotach masę w proszku z mlekiem - masa gotowa:) Poszłam na łatwiznę :)

Każdą część ciasta nasączamy mlekiem, na pierwszą warstwę nakładamy masę krówkową, na drugą warstwę masę kajmakową, na górę smarujemy bardzo cieniutko pozostałą masą kajmakową, dekorujemy sosami, odstawiamy na noc do lodówki.

Ciasto pychotka!!!  

Ciasto krówkowe a'la miodownik 

Grillowane szaszłyki z sosem czosnkowo-malinowym >

< Pieczarki z farszem cukiniowo pieczarkowym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • trzcinowisko

    Przypomina mi się dowcip o blondynce:
    Siedzą dwie blondynki. Jedna wyciąga do drugij torebkę cukierków i pyta: "Chcesz krówkę?"
    Druga odpowiada:" nie,dzięki, jestem wegetarianką"

    Twoja krówka wygląda apetycznie...:)

  • zauberi

    pysznie wygląda :)

  • ugotujmy

    słodkie pyszności!

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci