Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kovrizhka - Miodowe ciacho ze śmietaną

wedith

Niesamowicie proste i szybkie ciasto o smaku miodowym z orzechami....... Przepis łączy ze sobą dwa ulubione rosyjskie składniki : miód i śmietana :)

Powiem Wam że ciasto namaczane w śmietanie jest rewelacyjne!!!!!!!

Składniki:

CIASTO:

3 jajka
0,5 szklanki cukru
100g masła, lub margaryny (Kasia)
2 łyżki miodu
młynek "przyprawa do dań słodkich" (skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, kurkuma)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki mąki
50 g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały - wg uznania)

DODATEK:
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
1,5 łyżki cukru pudru

Kovrizhka

Ubić białka z cukrem na pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszanąz sodą oczyszczoną.
W rondelku rozpuscić masło, dodać miód i przpyprawę, ja dodatkowo dodałam cynamon (co za aromat!!!!) :)
Spienić masę, lekko schłodzić, dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, posypać zmielonymi orzechami, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni ok 15-20 minut.

Śmietankę wymieszać dokładnie z cukrem pudrdrem, podawać z ciastem w osobnym pojemniczku albo polane. PYCHA!!!

KovrizhkaKovrizhka

Khalva - Rosyjski deser z orzechów włoskich >

< Pasztet mojej babci :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci